Културно-историјски комплекс Детлак налази се у селу Доњи Детлак. Удаљен је од градског насеља Дервента 14 километара и два километра од магистралног пута Дервента-Прњавор. Комплекс је 2010.године проглашен културно-историјским добром и чине га манастирско добро и археолошки локалитети. Манастирско добро чине једнобродна манастирска црква освештана 1913. године,обновљена и поново освештана 2010; године, парохијски дом изграђен 1998. године и дограђени манастирски конак освештан 2012.године; гробље са мрамором из 15. вијека; црквена зграда гдје је била смјештена школа и љетниковац. Manastirska crkva
Недалеко од цркве налазе се археолошки локалитети Амбарине и Ћелија. Постојање средњовјековног манастира Детлак, чији је оснивач могао да буде краљ Драгутин, темељи се на народним предањима и сачуваном Детлачком евхологиону из 1628. године.
У близини цркве налази се средњевјековна некропола, коју чини мрамор са уцртаним Андријиним крстом, а највјероватније је подигнут некој истакнутој личности. Амбарине су средњовјековна спремишта за храну у облику ћупова, исклесаних у косој каменој стијени. Дубина амбарина је од 1,5 до 2,8 метара средине широке од 1 до 1,8 метара и ширине отвора од 0,45 до 0,60 метара. Пећина је удубљење у стијени која су створена радом људских руку, а која подсјећају на олтарски простор неке богомоље. Највјероватније је да се на овом локалитету налазила монашка испосница или мањи вјерски објекат.