Путем Српске Традиције
Рашки Округ – Регија Добој

Етно кућа ,,Оаза мира,, Лопатница, прелепа нетакнута природа, бистри потоци, планинска река, чист ваздух, изворска вода, мир и тишина,традиционална домаћа кухиња,љубазни домаћини…

Поседујемо Базен за купање као и летњу башту, у којој можете уживати уз све врсте хладног пића, домаћу кухињу, домаћи сладолед итд… За смештај ту су две собе са кабловском ТВ и бесплатним бежичним интернетом доступним 24 sata.
Домаћинство праве, домаће кухиње, у којој већина намирница потиче из нашег окружења и одгајане су без икаквих хемијских третмана. Имамо отворени роштиљ на ћумур,циглану пекару и на стари начин припремамо храну у земљаним посудама.

Домаћинство Вукићевић,опредељено је да се бави туризмом на селу пре свега развијајући људске односе и пружајући посетиоцима једну нову врсту слободе и искреног, отвореног односа. Трудимо се да помогнемо да се Ви у најкраћем могућем року осетите као да сте код неког познатог, код пријатеља. Не гледамо све кроз новац, не меримо намирнице ни осећања, већ се трудимо да и ми вама обогатимо живот једним новим искуством и поверењем. Добродошли у домаћинство Вукићевић и село Лопатницу, где ћете бити максимално опуштени и своји.

Више детаља на www.lopatnica.com

 

Излетиште „Стевића млин” је власништво Милована Миловановића. Налази се на ријеци Укрини у селу Дријен и једина је сачувана воденица на Укрини. Изграђена је 19. вијека, обновљена 1975. године, а реконструисана 2010. године.

Уз Стевића млина налази се брана, која покреће воденицу, али уз брану и рибари често пецају. Са друге стране ријеке налази се ријечна плажа коју посјећује велики број купача током љета.

 

Мјесто                                                                 општина Дервента, село Дријен

Власник                                                               Милован Миловановић

Телефон                                                             00 387 (0)66094888

Излетиште „Докића млин”  је у власништву Бранка Докића. Налази се на рјечици Лупљаници, у селу Горњи Календеровци. Изграђена је 1907. године, а обновљена 2010. године. Уз Воденицу се налазе брана, неколико мостића преко акумулације, брвнара у изградњи, љетниковац, те простор за одмор и рекреацију.

 

Мјесто                                                                 општина Дервента, село Горњи Календеровиц

Власник                                                               Бранко Докић

Телефон                                                             00 387 (0)53329061; 00 387 (0)65629895

 Етно поставка „Жикин ранч“ властништво је Живка Катанића. Налази се у селу Церани, 20 километара од градског насеља Дервента. Поставку чине велики број предмета и оруђа карактеристичних за ово подручје а који су коришћени у прошлости у сеоским домаћинствима.

 

 

Мјесто                                                                 општина Дервента, село Церани

Власник                                                               Живко Катанић

Телефон                                                             00 387 (0)65957841

Смјештај на селу “Недић”, власника Здравка Недића, налази се у сјеверозападном дијелу општине Дервента у близини магистралног пута Дервента – Србац. Смјештен је у подножју планине Мотајице и непосредној близини ријеке Саве.

Смјештај чине двоспратна породична кућа у којој се налазе три опремљене собе за спавање, капацитета осам лежаја, те купатила и соба за дневни боравак. Ресторански дио је у помоћном објекту поред куће, а чине га сала за ручавање, дневни боравак и билијар салон. У саставу сеоског домаћинства налази се мини фарма свиња, башта за узгоје поврћа, воћњак, обрадиве површине и шума. По договору са власником смјештаја, могућа је и припрема традиционалне хране овог краја, те други специјалитети.

Недалеко од куће, на 13 дунума земље, налази се и излетиште Бугарије. Смјештено је око потока Црна ријека на којем се налази и воденица. На излетишту се налази мања ладара и клупе за одмор, те рибњак гдје се може пецати неколико врста рибе.

Непосредно окружење смјештаја „Недић“ чине шуме на обронцима Мотајице, на ријеци Сави налазе се рибарске стазе и рибарска кућа, а недалеко од Трстенаца налази се и манастир Осовица.

Мјесто                                                                 општина Дервента, село Трстенци

Власник                                                               ЗдравкоНедић

Телефон                                                             00 387 (0)53 320 155; 00 387 (0)65 662 915

Смјештај на селу “Дармил”, власника Боре Благојевића, налази се у централном дијелу општине, у селу Велика Сочаница. „Дармил“ је смјештен недалеко од локалног пута Дервента – Осиња, а од градског насеља Дервенте удаљен је 15 километара.
Смјештај има одличан положај, изузетно пријатан природни амбијент и добру саобраћајну повезаност и представља праву средину за добар, по потреби активан и квлитетан одмор на селу.
Објекат има пет соба, капацитета 13 лежаја, те купатила и собе за дневни боравак. Смјештај се налази у дворишту површине око 500 m2, а у непосредној близини налазе се помоћни објекти,те бунар са чистом водом. У непосредној близини су два воћњака – крушке, јабуке, трешње, вишње и шљиве, гдје туристи могу конзумирати сезонско воће.
Недалеко од смјештаја „Дармил“ налазе се православна црква Вазнесења Господњег у Великој Сочаници, те амбарине и стари водовод у Горњој Лупљаници.

Мјесто општина Дервента, село Велика Сочаница
Власник Боро Благојевић
Телефон 00 387 (0)65 629 885

Брвнара Орлово гнездо налази се у живописном селу Рудно (1.200 м. надоморске висине) на планини Голији. Највиши врхови Голије су Јанков камен, (1.833 м.), Црни врх (1.789м.) и Радочело (1.625 м.). Село РУдно налази се између манастира Студеница (14 км), Градац (5 км) и врха Радочело (7 км). У Рудно се долази Ибраском магистралом из правца Краљева, Ушћа и Баљевца до Брвеника, где се десним скретањем, након 26 км, стиже у одредиште. На том путу налази се чувена долина Јоргована и тврђава Маглич, који својим лепотама просто позивају да се направи кратки предах.Орлово-гнездо

Изградња два манастира на обронцима Голије указује на чињеницу да је овај простор био важан стожер за средњовековне српске владаре. И данас мештани ових простора, у обрађивању својих имања, често налазе на предмете и метални новац који говори о важности ових предела још из времена Римских легија.

У другој половини XИX века, давне 1856. године, чувени природњак Јосиф Панчић долази по први пут на Голију и у својим списима не крије одушевљење природним ресусрсима овог простора. основна обележја овог краја представљају голијска ружа ветрова, густе црногоричне шуме, безброј врста лековитог биља, јестиве гљиве, боровнице, шумске јагоде, потоци пуни пастрмке, производња здраве хране и велики број сунчаних дана у години.???????????????????????????????

На Голији је разноврстан животињски свет. То је једна од ретких планина у Европи где су нашли станиште вукови, медведи, дивље свиње, срндаћи, дивље мачке, куне, орлови, соколови, сове ушаре и више врста птица певачица.

Оно што Рудно чини интересантним је црквица Никољача из XИВ века, рестаурирана црквица Св. Тројица, прелепа и бистра речица, потез Бревина, где извеђачи сваког лета оргнизују логор за камповање и едуковање деце, стаза здравља дуга 36 км са постављени етно-брвнарама за одмор, кањон Каце који својим слаповима чини овај предео веома атрактивни и изазовним.292526_410274232344481_701539801_n

Брвнара Орлово гнездо укопана је у стену изнад села и доминира својим положајем и атрактивним изгледом. Направљена је искључиво од природних материјала, дрвених талпи и камена и као таква део је идеје о борби за екологију и здраве стилове живота. Са неколико тераса пружа се поглед на Копаоник, Црни врх, Јанков камен и непрегледна пространства црногоричних шума и цветних ливада.

Брвнара Орлово гнездо, поред атрактивног изгледа, поседује све удобности и висок конфор који су неопходни за удобан одмор: кухиња опремљена пратећим уређајима (дупли лежај и ТВ са сателитском и аналогном антеном), мини кухиња која опслужује горњи партер дневне собе, дневна соба са камином и застакљеном терасом (дупли лежај, ТВ са сателитском и аналогном антеном), шанк у стени, толает и туш кабина, спаваћа соба (2+1 лежај и тераса), мини спаваћа соба (1 лежај), три терасе са отворени огњиштем и камином у стени.Orlovo Gnezdo golija

Најважнији догађаји на Рудном у току године су Традиционално бадње вече са паљењем бадњака у црквици Св. Тројице, Хајка на лисице (март), Хајка на вукове (март), Дани јоргована у манастиру Градац (мај), Камп извиђача у Бревини (јули/август), Традиционални сабор у Рудном (јули), Цветна поља Европе (август), Традиционални сабор на Радочелу (август), Кромпиријада (септембар) и Сабор у манастиру Студеница (септембар).

Ипак, најважнији датум је онај када ви донесете одлуку да дођете на Голију и у све то се лично уверите.

Голија је парк биосфере под заштитом државе и УНСЕЦО-а, као природна лепота од посебног значаја и даје могућност да у оквиру посете – одмора бар на тренутак осетите дах нетакнуте природе, здрав стил живота, посете манастирама али и да упознате људе.

Људи су највећа лепота овог краја.???????????????????????????????

На пространом имању израђене су три брвнаре, ресторан са кухињом и рецепцијом уз сопствени паркинг. У оквиру пуног пансиона који је основна понуда, гостима се припрема храна од домаћих производа уз договор о менију. Надалеко су чувени сир и кајмак из ових крајева, наше увек вруће лепиње, јагњетина са ражња или испод сача, слатко и пекмез од шумских плодова. О ракији од дивље крушке да и не говоримо, она сама говори за себе.

Pansion-Nebo-Rudno2
У оквиру имања или недалеко су беби ски лифт, трасиране пешачке стазе, сеоско домаћинство са свим животињама, а ако имате среће можете видети и срне, по којима је овај крај и добио назив Срњача. Гостима су на располагању брдске бицикле, а постоји могућност изнајмљивања ски опреме и моторних санки. Организујемо и излете до оближњих водопада на реци Изубра, манастира Градац и Студеница.Свака брвнара је опремљена са купатилом, два сингл и једним креветом на извлачење за две особе, телевизор, ДВД по потреби и АДСЛ wирелесс мрежа. Више детаља на www.pansionnebo.seloturizam.com

У парку природе Голија смештено је село Рудно, тачније испод планине Радочела , између манастира Студенице и манастира Градац. У том прелепом планинском селу на 1100 мнв. љубазно дочекује и госте прима коначиште“ Вила Селена“,домаћинство Милошевић. Село Рудно, па и наше коначиште је на пола пута између манастира Студенице и манастира Градац. Поред ових историјских знаменитости у околини села могу се видети и неколико мањих цркава из доба Немањића. Осим ових вредности, ту су и природне, па треба напоменути да је наш крај изузетно богат бистрим изворима и пијаћом водом,чистим рекама са пастрмком и речним раковима. Шетње кроз чисту природу на тако чудесном ваздуху учиниће да се боље осећате и изгледате, а самим тим и стварно одморите! Клима на Голији погодна је за лечење болести крви (анемија, леукопенија, тромбоцитопенија, малигна хемопатија) и хронично респираторних обољења (астма , бронхитис, емфизем). Наше коначиште нуди два типа објеката за издавање: апартмански смештај у лепој брвнари која може да прими до 4+2 посетилаца са коришћењем кухиње, и три двокреветне собе које се налазе у старој кући која је прављена тридесетих година прошлог века уз коришћење камина и ТВ. Сви гости имају могућност конзумирања јела домаће кухиње и пића у нашем објекту (Домаћинство Милошевић) који је уређен у етно стилу, пријатног ентеријера који се налази у дворишту коначишта. Више детаља на www.vilaselena.com